Meer weten over de ziekte van Asherman

Het Syndroom van Asherman

Wat is de ziekte van Asherman:

Het syndroom van Asherman is een verworven aandoening waarbij verklevingen in de baarmoeder ontstaan als gevolg van beschadiging van het baarmoeder slijmvlies. De meest voorkomende oorzaak is een operatie in de baarmoeder. Hierbij kan gedacht worden aan een curettage of een moederkoek verwijdering onder narcose. Ook ingrepen buiten de zwangerschap, zoals een curettage, poliep verwijdering, vleesboom verwijdering of in zeldzame gevallen, door het plaatsen koperhoudend- of hormoonhoudend spiraal kunnen aanleiding geven voor het ontwikkelen van het syndroom van Asherman. Er zijn ook onderzoeken verschenen waarin infecties als endometritis of tubercoluse als oorzaak van de verklevingen worden gezien.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Asherman:

Heb je een operatie in je baarmoeder gehad en had je voorheen een normaal verlopende menstruatie, merk je nu dat je bij je menstruatie sinds de operatie heel weinig bloedverlies hebt of zelfs helemaal geen bloedverlies meer hebt. Dit zou er op kunnen wijzen dat er verklevingen in de baarmoeder zitten.Deze adhesies kunnen leiden tot problemen om zwanger te raken en kunnen complicaties tijdens een zwangerschap geven zoals een miskraam of een vast zittende moederkoek.

Wat kan ik er aan doen:

Er is door de zeldzaamheid van de ziekte helaas nog maar weinig bekend over de achterliggende oorsprong van de ziekte. We weten we dat als je niets doet de kans om zwanger te worden heel klein is. Het beste wat je kan doen als je vermoed dat je de ziekte hebt is hier over praten met je huisarts en of gynaecoloog. Laat je doorverwijzen naar ons ziekenhuis, het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp. Ook kun je via het contact formulier aan geven dat je graag een keer gebeld wilt worden door ons om een afspraak te maken.

Wat kunnen wij voor jou doen: 

Wij kunnen een afspraak maken in het ziekenhuis op de poli verloskunde & gynaecologie waar je gezien zult worden door dr M.H Emanuel of drs M.M.F. Hanstede. Zij zullen een intake gesprek hebben met je waarbij we je medische voorgeschiedenis doornemen. Afhankelijk van welke onderzoeken elders zijn gedaan zullen we eerst een diagnostische hysteroscopie plannen om de uitgebreid van de verklevingen te bepalen. Een hysteroscopie is een vaak uitgevoerde medische ingreep. De operatie vindt plaats onder algehele of plaatselijke verdoving, soms is er zelfs geen verdoving noodzakelijk. Via de schede en baarmoedermond wordt met behulp van een dun buisje in de baarmoederholte gekeken. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de verklevingen en of je wel of niet al een hysteroscopie of een operatie hebt gehad om de verklevingen te verwijderen in een ander ziekenhuis zullen we een plan maken voor het verwijderen van de verklevingen. Dit kan zowel poliklinisch gebeuren als op de operatie kamer.

Toekomst:

Om in de toekomst mensen zo als jij beter voor te kunnen lichten en nog beter te kunnen helpen. Zal je worden gevraagd deel te nemen aan onderzoek naar de ziekte van Asherman. Zie voor uitgebreide informatie hierover het kopje “ Onderzoek” .